Stan KRAJIŠKA I

PROJEKT

Rekonstrukcija i uređenje interijera 

KATEGORIJA

Stanovanje

LOKACIJA

 Zagreb, Hrvatska

REALIZACIJA

2012.

POVRŠINA

Brutto 127 m2 


autori / Amira Čaušević

fotografije / Senja Vild

investitor / privatno

o projektu /

Stan se nalazi u klasično oblikovanoj stambenoj zgradi s početka XX. stoljeća u starom centru Zagreba. Dvostrano orijentiran, stambeni prostor je sa boravišnim prostorijama okrenut na ulicu, a pomoćnim prostorima prema dvorištu.

Preuređenje je uključivalo restrukturiranje unutrašnjeg rasporeda pregradnih zidova kako bi se oformili novi povezani prostori. Otvaranjem zidova i spajanjem prostora kuhinje i blagovaonice sa ulaznim prostorom stvorilo se vizualno povećan longitudinalno orijentiran volumen povezan s ulaznim hallom. Time stvorena duga transverzala objedinila je s dnevnim boravkom, obje strane zgrade u višedijelna svijetli i bogati prostor. Novostvoreni intersticijski prostor između dvaju spavaćih soba aktiviran je umetanjem zasebnih sanitarnih čvorova za svaku sobu. Ovim zahvatom je minimalističkom jednostavnošću ostvaren novi kvalitetan međusobno višestruko povezan prostor.

Korišteni materijali u obradama ploha su uglavnom drvo i kamen. U prostoru su primijenjeni tonovi svijetlih boja te prirodne boje drva. Stan je namješten minimalistički, namještajem mirnih formi koji mjestimično svojim intenzivnim bojama i oblikovanjem stvaraju potrebne naglaske u prostoru.